Alles gaat voorbij – Marinus van den Berg

Religie en poëzie, dat is vaak een vruchtbare combinatie. Er zijn – en waren – heel wat dichter-dominees (of pastors) die het publiek weten te raken met hun invoelende gedichten. Hier zal ik later nog eens uitgebreider op terug komen. Voor nu belichten we, in het kader van Gedichtendag (ieder jaar op de laatste donderdag van januari) en de huidige situatie in ons land, een gedicht van de pastor en pastoraal werker Marinus van den Berg.

Ik gebruik niet voor niets het woord ‘belichten’, want het onderstaande gedicht komt uit zijn gloedvolle bundel De glans van licht uit 2008, dat tot stand kwam in samenwerking met de internationaal vermaarde glazenier Annemiek Punt. Van den Berg duidt in het voorwoord de betekenis van de titel: ieder mens zoekt altijd weer de glans van licht, vooral als het leven kwetsbaar is. Glas is daarbij een natuurlijke partner: glas is ook kwetsbaar en glas is licht. Glas beschermt, maar laat ook zien. In donkere uren wekt glas nog altijd een vermoeden van licht.

Het boekje van Van den Berg is bedoeld om rustig mee te zitten, voor momenten van onthaasting. Hij probeert ons te bemoedigen met woorden die licht kunnen brengen in donkere tijden. Momenteel een erg toepasselijk streven, ofschoon niet gebonden aan een tijdsgewricht uiteraard. De bundel, met zijn 21 teksten met bijbehorende kunstwerken, geeft voeding op de belangrijkste levensthema’s, zoals verdriet, loslaten, verlangen en kwetsbaarheid.

Eén van de gedichten, met een hoge actualiteitswaarde, is ‘Alles gaat voorbij’:

Alles gaat voorbij
je wereld verkleint
je trekt naar binnen

alles gaat voorbij
onrust vertrekt
verlangt naar rust

alles gaat voorbij
wat je bezit
laat je los

alles gaat voorbij
leven wordt
wachten op wat komt

alles gaat voorbij
wat zwaar was
wordt lichter

alles gaat voorbij
liefde blijft liefde
liefde wordt licht

Uit de bundel: De glans van licht, Marinus van den Berg en Annemiek Punt (2008, uitgeverij Ten Have, Kampen). In 2020 is de vijfde gezamenlijke uitgave van Punt en Van den Berg verschenen.

Laat u zich deze week (28 jan. t/m 3 febr.) en ook daarna vooral verder inspireren door (de zeggingskracht van) poëzie!

Bronnen:
Wikipedia-pagina Marinus van den Berg
Website Annemiek Punt, met info over de gezamenlijke bundels

(Afbeeldingen: Sabine van Antwerpen-Engels)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.