Johan Oltvoort & Sara Bögels – dWaalrivier

De Bedachtzamen bieden dit een keer een muzikale primeur en dat ook nog eens met een thematiek die mij als inwoner van de Waalstad deugd doet. Plaatsgenoot Johan Oltvoort, verdienstelijk amateurzanger en tekstschrijver, schenkt ons de kans om als eerste platform zijn nieuwe nummer ‘dWaalrivier’ met bijbehorende clip te lanceren. Oltvoort en zijn duetpartner Sara Bögels bezingen op filosofische en metaforische wijze de geliefde rivier die tegenwoordig vooral door – en dus niet boven – Nijmegen stroomt.

Het deed me denken aan mijn vermetele poging in een grijs verleden waarbij ik deelnam aan een poëzie-wedstrijd. Ik trachtte daarbij ook om de mysterieuze aantrekkingskracht van rivieren in een tekst te vatten, maar het zou een van mijn laatste dichterlijke stuiptrekkingen zijn. Gelukkig zie ik dat Oltvoort een stuk minder lijkt te spartelen dan ik destijds, om maar eens een toepasselijke term te gebruiken. Hij gebruikt de rivier als symbool voor vergankelijkheid en de Waal mag daarbij zowel een weerspiegeling als observator zijn van de pieken en dalen in de levens van de Nijmegenaren. Wie heeft er niet ooit overdenkingen gehad tijdens een blik over de Waal of heeft de rivier eens enkele intieme woorden toevertrouwd?

Het nummer ‘dWaalrivier’ is gemaakt ter gelegenheid van de uitvoering van de Noviomagische pop-opera ‘Het verhaal van de Waal’, dat eerder in juni 2019 tweemaal in de Lindenberg werd opgevoerd door vocaal ensemble Nootscenario, waar het gelegenheidsduo Oltvoort & Bögels deel van uitmaakt. Nu is daar dus een videoclip van gemaakt, waarin beelden van het optreden fraai worden afgewisseld met sfeerimpressies van de Waal. Helaas was mij dit optreden na een eerste aankondiging ontschoten; ik was er graag bij geweest, mede vanwege mijn voorliefde voor rivieren en in het bijzonder natuurlijk de Waal. Een speciale vermelding verdient de opmaak van de flyer van de opera, tevens het beginshot van bovenstaande videoclip. Daarin worden ingenieus allerlei karakteristieke elementen van Nijmegen gecombineerd.

De stemmen van Olvoort en Bögels vullen elkaar uitstekend aan: de relatieve power van Bögels en de ingetogenheid van Oltvoort zouden daarmee best de verschillende eigenschappen van de rivier kunnen representeren. Ze bezingen met liefde en ontzag de verschillende (gemoeds)toestanden die de Waal verder oproept: van verlangen en verdwalen tot angst en liefde. En daarboven ‘hangt’ de vergankelijkheid van het leven. Kortom: ‘Panta rhei’ en wie kan ons dat beter vertellen dan de rivier?

‘dWaalrivier’ is gebaseerd op het nummer ‘J’ai eu trente ans’ van Maxime le Forestier, een inmiddels 70-jarige Franse singer-songwriter. Weer een dankbaar voorbeeld van hoe Franse chansons tot een mooie Nederlandse versie kunnen leiden, zoals bijvoorbeeld ook ‘Het dorp’ van Wim Sonneveld dat qua thematiek niet eens er zo ver vandaan ligt. Hieronder de songtekst van ‘dWaalrivier’:

Stroom maar zacht, mijn dWaalrivier
Je golven gaan, maar jij blijft hier
Je kust de kant
Van stad en land
Voorgoed

Stroom maar zacht en aarzel niet
Weerspiegel wat het leven ziet
Een boot, een meeuw
Een laatste schreeuw..
Voorgoed

Sleur ons teder met je mee
Als wrakhout onderweg naar zee
Wij zijn niet bang
Angst is al lang
Voorbij

Je hecht je niet aan mens of vis
Hun toekomst, hun geschiedenis
O rivier
Van plezier
Ik zwom in jou, met al m’n kleren uit
Ik schaatste op jouw blote huid

Als alles kopje onder gaat
Zing dat liefde echt bestaat
Een eeuwig lied
Dan gaan we niet
Voorbij

Stroom mijn ziel, mijn dWaalrivier
Ik moet nu gaan, maar jij blijft hier
De overkant
Vraagt om mijn hand
Voorgoed

Zwijg maar zacht, mijn bloedend hart
Jij die weet hoe lief ik had
Zwijg elke zin
De toekomst in
Voorgoed

Krui en was en watergolf
En als het straks weer lente wordt
Dan murmel zacht
Dag en nacht
Vertel de wereld de verhalen
Van ons verlangen en verdwalen

O lig altijd aan mijn horizon, bij mijn stad
Waar ik heb liefgehad
De heuvelrug
De laatste brug
Voorbij

Stroom maar zacht, jij dWaalrivier
Droom ons mijlenver van hier
Van dag tot dag
En nacht tot nacht
Stroom zacht

Bronnen:
www.nootscenario.nl
https://en.wikipedia.org/wiki/Maxime_Le_Forestier

Afbeelding: Mirekis (zie ook https://www.instagram.com/mirekis7)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.