Gered: een blauw-witte herinnering

foto marjon gemmeke

Honderden keren moeten we er vroeger langs zijn gereden. Het grote verkeerscircuit in Arnhem kan ik me moeilijk voorstellen zonder de tienduizenden blauwe en witte klinkers. Met de kunstacademie ArtEZ en Museum Arnhem, even verderop, is het een hoek van de stad waar ik graag kom.
Veel Gelderlanders, zeker de mensen die na 1980 geboren zijn, kennen dit Roermondsplein en denken er gevarieerd over.

blauwe_golven_peter_struycken_1-2.1280x0
De Blauwe Golven tijdens de opening (via hansvanhouwelingen.com)

Wat doet dat hier?

Blauwe Golven van Peter Struycken (1939) is een van de 100 Sleutelwerken die dit jaar door het kunsttijdschrift BK-informatie zijn aangewezen. Het is ook het enige werk waar zóveel ophef over is geweest.

De Gemeente Arnhem wilde in 2017 het iconische Arnhemse omgevingskunstwerk slopen om plaats te maken voor een nieuwe ‘parkachtige inrichting’. Totdat studenten van ArtEZ, samen met kunstenaar Hans van Houwelingen, het heft in eigen handen namen om het te redden. Een onafhankelijk onderzoek van twee jaar leidde tot een hernieuwde discussie over het bestaansrecht van de Blauwe Golven.

Voor ontmanteling behoed

Hoe dit proces verliep, is uitgebreid vastgelegd in de documentaire Tussen Blauwe Golven en Groene Corridors (zie hierboven). Een kijktip voor mensen die het werk kennen of ontkennen.

13242
De Blauwe Golven tijdens de aanleg in 1977 (Gelders Archief 1524 – 13242, CC0 1.0)

De ArtEZ-werkgroep heeft vooral ingezet op behoud door goed onderhoud van Struyckens kunstwerk: ‘Niemand kent precies de regels en gedragscodes waarmee er in Nederland met publieke kunst als cultureel erfgoed moet worden omgegaan. Zijn die er überhaupt wel? Experts hebben meer vragen dan antwoorden. Belanghebbenden verzamelen lukraak voor hen bruikbare argumenten.’1

Een conservator van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed versterkt dit beeld in de film. Veel publieke kunstwerken zijn of worden simpelweg verwaarloosd. Ze worden nauwelijks onderhouden totdat een werk te duur blijkt om op te knappen. De Blauwe Golven leek een zelfde lot beschoren en werd zo met sloop bedreigd.
In april 2019 viel in de Arnhemse gemeenteraad echter het verlossende woord. Het werk is gered, de vraag is voor hoelang.

Arnhem herstelt de ‘Blauwe Golven’ (update juli 2023)

‘Blauwe Golven van Peter Struycken, een van de grootste kunstwerken van Nederland, werd verfoeid en verwaarloosd, maar deze zomer herstelt de gemeente Arnhem het.’ Lees verder in de reportage van Hester van Santen voor NRC.

Bronnen:
Behoud Blauwe Golven Arnhem
BK-informatie – 100 Sleutelwerken

(Uitgelichte afbeelding: © Marjon Gemmeke (2018) via Behoud Blauwe Golven Arnhem)

  1. Website Hans van Houwelingen ↩︎

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.