Muziek voor metrostations

Maandagmiddag, half vijf, metrostation Waterlooplein in Amsterdam. Vanaf de straat loop ik naar beneden, richting de platforms. Dat doe ik al zes jaar lang vier dagen per week maar sinds begin dit jaar is er iets veranderd.
De metrostations van de Oostlijn, dit station is er een van, waren na 35 jaar aan een grondige opknapbeurt toe. Er is flink verbouwd met vooral ingrepen in het licht, materiaal en de introductie van muziek.
Dat de renovatie geslaagd is, is te danken aan de architect GROUP A en de dienst Metro en Tram.

Muziek op maat

Zo voelt het nu alsof je een Frans stadsbos in het voorjaar binnenloopt in plaats van het broeiende centrum van Calcutta in juni. Maar, dat is nog niet alles.
Er is muziek en die is afgestemd op het moment van de dag. Muziek op maat dus om ‘de reisbeleving te versterken’. Het werkt kan ik zeggen. Voor de moeizame ontwakers is er ’s ochtends bijvoorbeeld een tsjilpende merel. In de voormiddag klinkt er coole jazz door de speakers. We zijn dan na de koffie wat energieker, volgens Maarten Hartveldt, de samensteller van die muziek. Dat er ’s avonds weer rustige pianomuziek speelt in de metrotunnels is aan hem te denken. Hij produceert belevingsconcepten en componeerde ook muziek voor bekende pretparken.

DD446145
Metrostation Waterlooplein (architect: GROUPA, fotografie: DigiDaan)

Kabbelend beekje

Als de metromuziek je stoort dan valt het op. Zoals de muzak in talloze winkelcentra, supermarkten en tandartspraktijken je waarschijnlijk stoort. Maar opvallen doen de nummers niet, ik ervaar ze eerder als een prettig kabbelend beekje.
Een playlist heb ik trouwens nog niet kunnen vinden. Deze week ontdekte ik wel de tonen van Ambient 1: Music for Airports. De titel is in 1977 daadwerkelijk bedacht op een luchthaven door een overprikkelde reiziger. Die reiziger was Brian Eno, kunstenaar, voormalig toetsenist van Roxy Music en oprichter van The Long Now Foundation.
Zijn muziek zou ontspanning en ruimte voor reflectie1 moeten bieden. Dit album is 40 jaar oud maar is zijn tijd ver vooruit, net zoals de componist dat is. Dus vergeet de volgende keer even de muziek uit je oordopjes en loop dat verfrissende Franse bos in!

(Foto’s: architect GROUP A, fotografie: DigiDaan)


  1. Music for Airports liner notes via EnoWeb

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.