Handen vrij – Barbara Stok, stripmaker

hv_02_barbara_stok

Barbara Stok (1970) is bekend geworden met stripverhalen over wat ze zoal beleeft, zoals drummen in een punkrockband, doodsangst en de kunst van het niksdoen. Haar beeldroman Vincent, over Vincent van Gogh, is in meer dan twintig landen verschenen. NRC noemt haar ‘één van de belangrijkste stripmakers van Nederland’ en ook The Times en The Guardian schreven lovende recensies.
Op dit moment werkt ze aan een nieuw boek, over een filosoof uit de Griekse oudheid die ervoor kiest alle bezit af te zweren. Deze beeldroman zal naar schatting eind 2020 af zijn (De filosoof, de hond en de bruiloft is in november 2021 verschenen, red.).

Hoe ziet een typische dag er voor jou uit?

Een van de grootste luxes in mijn leven is dat ik altijd wakker word zonder wekker. Na het ontbijt ga ik rond een uur of negen aan de slag tot aan de lunch. Daarna is het geconcentreerde tekenwerk wel voorbij. Soms doe ik ’s middags nog wat andere dingen, zoals administratie, vaak tot een uur of drie.
De dagen dat het wat minder gaat, zijn meestal de dagen dat ik word afgeleid door de computer of de smartphone.
Qua werk is er niets veranderd en ik heb het geluk dat ik net een opdracht heb die gewoon door kon blijven gaan. En ik werk altijd al samen met mijn man thuis, dus wij zijn het al gewend ‘elkaar 24 uur per dag op de lip te zitten’.

Waar werk je nu aan?

Ik doe ook losse opdrachten tussendoor, nu toevallig weer een boek voor het Van Gogh Museum dat ik ga illustreren. Mijn boek over een filosoof uit de oudheid nadert het einde. Ik ben er al vier jaar mee bezig en werk nu aan de laatste scènes. Het onderwerp blijft door dit gebeuren (de coronacrisis, red.) gelukkig nog steeds relevant. Op bijna elke situatie zijn die wijsheden toepasbaar. Ik maak me soms wat zorgen over de maatschappelijke veranderingen. In het begin had ik door deze situatie wat minder concentratie.

Werkkamer Barbara Stok
De werkkamer van Barbara Stok (© Barbara Stok)

Heb je muziek op staan en zo ja, wat?

Ik heb de radio altijd aanstaan. Praatradio, BNR nieuwsradio tegenwoordig. Wat gebabbel in de achtergrond is fijn, zonder dat ik deel hoef te nemen aan het gesprek. Ik zit altijd afgesloten in mijn eentje op de kamer en door de radio heb ik toch een beetje contact met de buitenwereld. De zender is voor ondernemers dus de verhalen zijn altijd positief! Ik heb er zelfs een speciale internetradio voor gekocht zodat ik niet via mijn telefoon hoef te luisteren. Dat leidt namelijk enorm af.

Kun je je werkplek omschrijven?

Mijn werkplek is dus thuis, in Groningen. We hebben twee slaapkamers en een daarvan is mijn werkplek. Het is een kamer onder een puntdak en ik heb op mijn bureau een schuin werkblad zoals je in de tekening ziet.

Hoe lang werk je gemiddeld op een dag?

Eigenlijk werk ik nooit langer dan 5 uur. Ik heb gelezen dat dat ook een vrij natuurlijke tijd is voor een mens om echt geconcentreerd actief te zijn op een dag.
Vaak begin ik de dag met opruimen of ordenen, de losse eindjes moeten weggewerkt worden. Ik moet het gevoel hebben dat ik niets meer hoef. Dan werk ik het best. Daarom kan ik er slecht tegen als ik een afspraak heb staan. Eén afspraak kan een goede werkdag ruïneren.


Dank Barbara voor het (video-)interview en je tijd. Volgende week is de beurt aan Caspar Labarre, ambachtelijk meubelmaker in Amsterdam.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.