Eindeloos treuren om Robert Palmer (2)

In 2017 schreef ik op de voorloper van De Bedachtzamen een blog over de Engelse zanger Robert Palmer (1949–2003). Daarbij bekende ik mijn merkwaardige afwijking om geregeld zijn wikipedia-pagina te bezoeken in een soort ijdele hoop dat op een dag de overlijdensdatum zal ontbreken. Inmiddels is dit doel wel passé, maar mijn surfgedrag naar Palmer is sindsdien nauwelijks veranderd; kennelijk is het ‘rouwproces’ nog bezig. Bovendien ontdek ik nog steeds ‘nieuwe’ pareltjes in zijn oeuvre.

Looking for clues

Een paar jaar geleden werd ik tijdens het luisteren van de radio aangenaam verrast door een zeer aanstekelijk nummer van Palmer dat ik nog niet kende. Het was net ‘voor mijn tijd’ en aangezien het in de Nederlandse hitlijsten geen potten brak, vergaf ik mezelf dit hiaat. ‘Looking for clues’ uit 1980 gaat over de raadsels van een relatie en hoe deze te ontcijferen. De stemming in het lied én de bijbehorende videoclip is juist erg luchtig. De xylofoon-solo is een hele mooie vondst en geeft het nummer extra glans.

De videoclip zal zeker bijgedragen hebben aan het (bescheiden) succes van ‘Looking for clues’: een miniatuur-Palmer die zich swingend een weg baant door enkele voorwerpen die in de tekst voorkomen. Niet verwonderlijk dat het nummer werd uitgezonden op de eerste dag dat MTV op televisie te bewonderen was, op 1 augustus 1981. Dit gebeurde overigens tot driemaal toe, zo talrijk waren de clips toen nog niet voorradig.

De openingszin, ‘it’s crazy but I’m frightened by the sound of the telephone’, zou overigens bij veel jongeren van nu herkenbaarheid kunnen oproepen. ‘Looking for clues’ staat op het album ‘Clues’ uit 1980, waaraan ook bekende muzikanten zoals drummer Chris Frantz van Talking Heads en synthesizer-pionier Gary Numan hun medewerking verleenden. Op de plaat prijkt als derde ‘Johnny and Mary’, dat eveneens op MTV’s geboortedag te zien was.

Weer een mooie openingszin

Qua thema komen de twee nummers behoorlijk overeen. De beginzinnen van ‘Johnny and Mary’ troffen mij meteen: ‘Johnny is always running around, trying to find certainty. He needs all the world to confirm that he ain’t lonely’. De tekst zorgt samen met het pakkende en melancholische ritme voor een beklemmend gevoel. Palmer had voor dit lied zijn eigen ‘Mary’ gevonden: op youtube zijn enkele versies te vinden met de Franse zangeres Marie Leonor, zelfs met een heuse videoclip. De originele clip is echter meer de moeite waard, met twee mime-dansers als Johnny and Mary

Dat was zeker genieten voor de kijkers die destijds voor MTV voor de buis zaten. We moeten echter zeker niet voorbij gaan aan de veelzijdigheid van Robert Palmer. Zijn impactvolle teksten (denk aan ‘Every kinda people’!), soulvolle stem en samenwerking met een keur aan artiesten mogen geroemd worden. En – ik memoreerde het al in het blog uit 2017 – altijd onberispelijk gekleed: meestal strak in pak gestoken, maar ook de hippe schoentjes uit ‘Looking for clues’ staan hem perfect. Hopelijk zien we hem, al is het maar met één nummer, weer eens terug in de Top2000!

Bronnen:
Wikipedia-pagina Robert Palmer
Info over album ‘Clues’

(Uitgelichte foto: Ann/Flickr)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.