‘Coole’ koele plekken

patroon van gekleurde strepen

De actuele hittegolf in Nederland en in Europa houdt aan en we zijn zeker nog niet van deze temperaturen af.1 We moeten vaker op zoek naar verkoelende plekken, zoals u weet delen De Bedachtzamen graag tips op maat. In het vakantieseizoen geven we daarom drie verkoelingstips voor wanneer u in het buitenland verblijft of als de airco van de lokale bioscoop niet meer voldoet. Coole koele plekken dus, zoals in ‘10 Cool places you must see before you die’.

Buchstabenmuseum, Berlijn

In Berlijn, waar u natuurlijk per treinreis arriveert, staat sinds 2005 een museum voor gevel- en neonbelettering. Een waar rusthuis voor vergane gevelglorie. De collectie van het Buchstabenmuseum omvat een groot aantal gebruikte letters van restaurants, bedrijven, de U-Bahn en er is veel materiaal uit de voormalige DDR.
Het sympathieke depot is gevestigd in een opslagruimte onder het Berlijnse stadspoor, de Stadtbahnbögen. De stevige muren en booggewelven maken het tot een koele uitvalsbasis voor letterliefhebbers. En, er is goede koffie!

Openingstijden en locatie: donderdag t/m zondag van 13-17 uur, Stadtbahnbogen 424, 10557 Berlijn. Entree: 12/6,50 euro.

een hal met neonletters
De koele ruimte van het Buchstabenmuseum Berlin (© Vanishing Berlin)

Martellotoren, wereldwijd

Ter verdediging van het Britse Rijk in de 19e eeuw, zijn op veel plaatsen langs de Britse en Ierse kust verdedigingsforten gebouwd. Deze ‘martellotorens’, met 2,5 meter dikke muren 🧊, waren ideaal om artilleriegeschut te positioneren en af te vuren op de vijand. Naast de Britse eilanden zijn de torens ook te vinden in exotischere plekken als Jamaica, Menorca en Canada. Vele torens zijn als monument toegankelijk en de meest prominente daarvan is de ‘James Joyce Tower’. Bovenop de toren van Sandycove opent de eerste scene van de veelgeprezen roman Ulysses. Om het hoofd koel te houden raad ik u aan binnen te blijven.

Openingstijden en locatie James Joyce Tower & Museum: donderdag t/m zondag van 10-16 uur, Sandycove Point, Sandycove, Co. Dublin, Ierland. Entree: gratis.

gras aan een kust met fort
Baginbun Head Martello Tower (foto: Andreas F. Borchert, CC BY 4.0)

Abdij St. Benedictusberg, Vaals

Dichter bij huis, hoewel voor velen niet naast de deur, is de kloosterkerk en crypte van de Vaalser Abdij St. Benedictusberg.
Redelijk goed te bereiken met trein en bus en van harte aan te bevelen voor zoekers van koelte en rust. Na de korte wandeling vanaf de bushalte of parkeerplaats loopt u via de entree linksaf de binnenruimte in. De binnenplaats staat bloot aan de weersverschijnselen, daarachter neemt u de deur naar binnen. In de crypte of de kapel treft u waarschijnlijk niemand, hooguit een enkeling die ook verkoeling en rust zoekt.

Openingstijden en locatie: dagelijks, Mamelis 39, 6295 NA Lemiers. Entree: gratis.

Tijdens het schrijven blijkt dat een aantal broeders corona heeft en bezoek tijdelijk wordt afgeraden. Als alternatief adviseren wij een bezoek aan Doornburgh, buitenplaats voor kunst en wetenschap.

ruimte van crypte met banken
Crypte Abdij St. Benedictusberg (foto: De Bedachtzamen)

Nu wens ik u een koel hoofd toe, of het nu gaat om kiezen uit deze tips of de keuze tussen mango-, vanille-, of aardbeismaak.

(Uitgelichte afbeelding: de stijging van de gemiddelde temperatuur in Europa van 1850 tot 2021, via showyourstripes.info / Ed Hawkins / University of Reading, CC BY 4.0)


  1. ‘Klimaatverandering’ krijgt veel aandacht terwijl de afname van biodiversiteit veel ingrijpender is. Aan opwarming kunnen we ons nog in belangrijke mate aanpassen. Het gaat gepaard met steeds grotere ‘ongemakken’ als bosbranden, overstromingen en zeespiegelstijging, maar die staan ons voortbestaan niet perse rechtstreeks in de weg. Bij biodiversiteit ligt dat anders. (Kees Klomp, 11–08–2022 op Linkedin). ↩︎

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.