Partners in bedachtzaamheid

Natuurlijk staan we niet alleen in ons streven naar verstilling, reflectie en bedachtzaamheid. Hieronder vindt u een aantal vermeldingen van geestverwanten en interessante sites om verder te lezen:

trudy_dehueTrudy Dehue is (gepensioneerd) wetenschapsfilosoof en socioloog, was werkzaam aan de Universiteit van Groningen. Is doorgegaan met het geven van lezingen en gastcolleges en het schrijven van artikelen. Bekend van haar boek De depressie-epidemie (2008). Bracht ons mede op het spoor door haar term ‘ban op de bedachtzaamheid’.
(foto: Don Wijns)
doornburghDoornburgh is een buitenplaats voor kunst en wetenschap. De komende jaren wordt Doornburgh getransformeerd tot een centrum waar kunstenaars en wetenschappers elkaar ontmoeten, met verbeelding als bindmiddel. Speelruimte, reflectie en bezinning zijn hierin leidend.
joke_hermsenJoke Hermsen, schrijfster, filosofe en inmiddels 'tijddeskundige'. Haar mooie essay Melancholie van de onrust maakte dat het eerste zaadje werd geplant voor De Bedachtzamen. Joke heeft een breed georiënteerde blik: naast wetenschap ruimt ze ook een prominente plaats in voor kunst en literatuur. Ze is initiatiefnemer van Amor Mundi.
(foto: rtva.nl)
kuubKunstruimte KuuB is een ruimte voor kunst en cultuur in het Utrechtse museumkwartier. KuuB voert een onafhankelijk beleid met betrekking tot de exposities van hedendaagse beeldende kunst, waarbij kwaliteit en eigenzinnigheid de leidraad vormen. KuuB staat voor versobering, verstilling en vooral aandachtig kijken naar kunstwerken die voor niets anders zijn gemaakt.
made_by_menschmadebymensch, cabaret op en over de rand van de realiteit. Cabaretier, filosoof en schrijver. Alles wat we weten, is madebymensch.
(foto: Madebymensch)
caspar_labarreCaspar Labarre maakt in opdracht stoelen en ander meubilair van bomen uit een Amsterdams stadsbos. Hij bestudeert en verkent houtbewerkingstechnieken en ontwerp- en constructiemethoden.
kantelmanifestoKantelmanifesto draagt bij aan de transitie naar een duurzame, vriendelijke, gezonde wereld. Want woorden creëren werelden.
(beeld: jurgenclaesen.be)