‘Enjoy the silence’ – een foto-expositie in Skjolden

fjordmeer omringd door bergen en groen

De monnikscel of de kloostercel is een treffende manifestatie van een periode die verloren lijkt te zijn gegaan. Desalniettemin hebben velen van ons deze ruimtes nodig om een vorm van ‘stilte’ te ervaren. monk’s cell is een publicatie van De Bedachtzamen waarin een verzameling zorgvuldig geselecteerde foto’s is opgenomen van dit soort stille (werk)plekken.1
Het chapbook is een weerslag van een onderzoeksperiode naar ruimtes waar stilte heerst en ontspanning begint. Het doel was niet zozeer om een compleet overzicht te geven van zulke ruimtes voor reflectie, maar eerder om aan te zetten tot nadenken over het thema.

De ‘filosofenhut’

We benaderden hiervoor ruim 25 architecten die de plekken of woningen ontwierpen en de fotografen die de interieurs vastlegden.
Zonder uitzondering reageerde iedereen enthousiast op het non-profit-project. Na voltooing stuurden wij alle deelnemers een genummerd exemplaar van het boekje. Daarop volgde een zeer sympathieke reactie van de Wittgenstein Foundation in Skjolden in Noorwegen. Het voorstel van het stichtingsbestuur om een kleine expositie in te richten vlakbij de locatie van Wittgenstein’s hut, verraste ons positief.

Het huisje waar Wittgenstein verbleef, werd in 2018 herbouwd (foto: The Wittgenstein Foundation in Skjolden/Eli Hansen Moen)

De filosoof Ludwig Wittgenstein bouwde in de winter van 1913–1914 een klein huisje uitkijkend op het uiterste punt van het Sognefjord. Hier kwam hij tot rust en schreef hij aan Logik (Notes on Logic), de voorganger van zijn magnum opus Tractatus.
Op latere leeftijd schreef hij aan een vriend:

‘I do believe that it was the right thing for me to come here, thank God. I can’t imagine that I could have worked anywhere as I do here. It’s the quiet and, perhaps, the wonderful scenery; I mean, its quiet seriousness.’

De mini-expositie aan het pad naar de ‘filosofenhut’ (foto: The Wittgenstein Foundation in Skjolden)

Mini-expositie

Close-up met werk van Bothy Project/Alec Finlay/Andrew Ridley, Gijsbert van der Wal, John Pawson/Aldo Amoretti

De locatie van de mini-expositie is een oude, gerestaureerde boerenschuur aan het pad naar de ‘filosofenhut’. Omdat het bestuur vindt dat het huis als cultureel erfgoed meer gerespecteerd en gepromoot kan worden, beogen ze met de foto-expositie deze locatie én het gedachtegoed van de plek beter op de kaart zetten. Enjoy the silence, het motto van het boekje, is dan ook de toepasselijke titel van de expositie geworden.

In de schuur wordt in de nabije toekomst een bezoekersruimte ingericht waarin de foto’s een plek krijgen. Veel dank aan Stiftinga Wittgenstein Skjolden voor dit initiatief en aan alle deelnemende architecten en fotografen voor hun samenwerking.

Lees ook het artikel van Trygve Martinussen (bestuurslid SWiS) over andere initiatieven rondom het Wittgenstein Huis in het magazine Salongen.

(Uitgelichte afbeelding: © Håvard Nesbø / Stiftinga Wittgenstein Skjolden)

  1. Veel dank aan alle belangenloze bijdragen van: Cédric Amey, Jeroen Verrecht, Bothy Project, Alec Finlay, Andrew Ridley, Gijsbert van der Wal, The Wittgenstein Foundation Skjolden, Trygve Martinussen, John Pawson, Aldo Amoretti, Rapin Saiz Architectes, Lionel Henriod, Christoph Hesse Architects, Francesca Torzo Architetto, Gion Balthasar von Albertini, Buchner Bründler Architekten, Georg Aerni, Studio Corkinho, Tijs Vervecken. ↩︎

3 reacties

  1. Walter avatar
    Walter

    Prachtig project.

    Brengt me bij het aforisme:
    ‘De ware stilte
    is niet zonder geluiden
    maar zonder gedachten’.

  2. Cécile Verburg avatar
    Cécile Verburg

    Leuk dat dit bijzondere project zo verder gaat

  3. […] Mini-expositie in het Noorse Skjolden naar aanleiding van de uitgave monk’s cell. Een selectie van foto’s uit het boekje zijn te zien in een gerestaureerde boerenschuur aan het pad naar Ludwig Wittgenstein’s hut. ‘Enjoy the silence’, het motto van het boekje, is de toepasselijke titel van de expositie. […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.