De laatste weken wordt er veel getekend om mij heen. En met om mij heen bedoel ik de wereld op het scherm. Dat kan te maken hebben met mijn eigen interesse of met deze uitzonderlijke tijd. De tijd die we over hebben en de ruimte in ons hoofd om bijzondere en alledaagse dingen op papier te zetten.
De aanschaf van vijf schetsboekjes voor 4 euro vorig jaar werpt nu z’n vruchten af. Dat dit zou leiden tot een enorme productie van tekeningen, leek mij niet realistisch maar toch heb ik, tot mijn verbazing, een half boekje volgeschetst.
Inspiratie
Over onze ‘coronamodus’ is veel te zeggen, een voordeel is dat er heel veel gedeeld wordt. Cartoonisten en kunstenaars maken daar gretig gebruik van. Jonge kinderen leren zo hoe ze op vijf manieren een eenhoorn kunnen tekenen, hobbytekenaars krijgen weer de geest en delen hun werk (en waarom ook niet).
In het onmetelijke aanbod van live tutorials, tekenpentips en Insta-stories zet ik graag op een rijtje wat mij inspireert en blijft inspireren.
Hierbij de vijf tips!
Wendy Macnaughton (inspiratie & tutorial)
Illustrator en tekenjournalist. Ik was verkocht toen ik deze graphic story 🔍 zag, waarin ze de vaste bezoekers van San Francisco’s openbare bieb portretteert. Deze dagen geeft ze online tekenles voor kinderen en hoe.
Cursus Striptekenen met Hanco Kolk en Peter de Wit (tutorial)
Vóór Sigmund was er de Teleac-cursus Striptekenen op de zondagavond.
De uitzendtijd was ongelukkig vond ik destijds maar de Kolk en De Wit zijn nog steeds goede en leuke leermeesters.
Duistere Steden (inspiratie)
De ultieme utopische strip van François Schuiten en Benoît Peeters en dat kan ook niet anders als je werkt met een filosoof als scenarioschijver.
Schuitens surrealistische vergezichten zijn nu realiteit en het feit dat die realiteit uit een Vlaams hoofd is ontsproten maakt het nog mooier.
Linosnedes om in te kleuren (inspiratie)
Stanley Donwood, al 25 jaar Radioheads grafisch ontwerper, zet dagelijks een linosnede op Twitter die je mag inkleuren. De reposts zijn soms prachtig.
(tekst loopt door onder afbeelding)
Crumb (inspiratie)
Terry Zwigoff maakte in 1995 een intrigerende documentaire over deze Amerikaanse underground-striptekenaar. De docu laat zien waarom Robert Crumb over de zelfkant van de maatschappij tekent waarin hij ook, zij het nu in Zuid-Frankrijk, leeft.
(Uitgelichte afbeelding: met dank aan Wendy Macnaughton wendymacnaughton.com – originele tekening)
Geef een reactie