Partners in bedachtzaamheid

Natuurlijk staan we niet alleen in ons streven naar verstilling, reflectie en bedachtzaamheid. Hieronder vindt u een aantal vermeldingen van geestverwanten en interessante sites om verder te lezen:

trudy_dehueTrudy Dehue is (gepensioneerd) wetenschapsfilosoof en socioloog, was werkzaam aan de Universiteit van Groningen. Is doorgegaan met het geven van lezingen en gastcolleges en het schrijven van artikelen. Bekend van haar boek De depressie-epidemie (2008). Bracht ons mede op het spoor door haar term ‘ban op de bedachtzaamheid’.
(foto: Don Wijns)
logo_kuubKunstruimte KuuB is een ruimte voor kunst en cultuur in het Utrechtse museumkwartier. KuuB voert een onafhankelijk beleid met betrekking tot de exposities van hedendaagse beeldende kunst, waarbij kwaliteit en eigenzinnigheid de leidraad vormen. KuuB staat voor versobering, verstilling en vooral aandachtig kijken naar kunstwerken die voor niets anders zijn gemaakt.
joke_hermsenJoke Hermsen, schrijfster, filosofe en inmiddels 'tijddeskundige'. Haar mooie essay Melancholie van de onrust maakte dat het eerste zaadje werd geplant voor De bedachtzamen. Andere bekende boeken zijn Stil de tijd en Kairos. Joke heeft een breed georiënteerde blik: naast wetenschap ruimt ze ook een prominente plaats in voor kunst en literatuur.
(foto: rtva.nl)
logo_slow_cabinsSlow Cabins, overnachten in een smaakvolle zelfvoorzienende cabin op geheime locaties in ongerepte natuur: ‘Misschien heeft onze maatschappij meer nood aan Slowify’s dan Spotify’s. Natuur, tijd en aandacht voor elkaar zijn zo wat het kostbaarste in onze snelle maatschappij geworden.’
made_by_menschmadebymensch, cabaret op en over de rand van de realiteit. Cabaretier, filosoof en schrijver. Alles wat we weten, is madebymensch.
(foto: Madebymensch)
buitenplaats_doornburghBuitenplaats Doornburgh is een rustpunt midden in Nederland met een rijk verleden en een priorij in de Bossche School-stijl. De komende jaren wordt Doornburgh getransformeerd tot een centrum waar kunstenaars en wetenschappers elkaar ontmoeten, met verbeelding als bindmiddel. Een podium om schoonheid, nieuwe inzichten en maatschappelijke verdieping te onderzoeken, te presenteren en te ervaren. Speelruimte, reflectie en bezinning zijn hierin leidend.