Springtij – Alleenzaamheid

Sommige ideeën of creaties die vlak voor de lock-down ontstonden, blijken des te relevanter te zijn geworden door de Corona-periode. Ze hebben het geluk of de gave – het is maar hoe je het bekijkt of interpreteert – op het juiste moment te zijn gekomen. Een voorbeeld hiervan is het nummer ‘Alleenzaamheid’ van de groep Springtij.

Springtij bestaat uit Michiel Cremers, Simon van Arkel en Jeroen de Haan-Rissmann en hebben elkaar gevonden in de thema’s waarover ze zingen. ‘Alleenzaamheid’ is afgelopen herfst geschreven door Michiel, toen de wereld nog geen weet had van corona, lockdown of huidhonger. Dat ‘Alleenzaamheid’ in deze tijd verschijnt, geeft een extra dimensie aan de tekst. Het nummer biedt herkenning en troost voor de thuiszitters.

Fijne cocon
Alleenzaamheid beschrijft het dubbele gevoel van alleen met jezelf zijn. Soms kan dat verlaten voelen, maar soms ook voelt het warm en beschut. Ver weg van de drukte en waan van alledag: “Het zoemen van de rust dat me langzaam naar binnen draagt”, zoals een van de zorgvuldig gekozen zinnen luidt.

Michiel ziet de voordelen van de situatie, zo vertelt hij tegen nieuws.nl: “Het gaat over het gevoel dat als je alleen bent, je je niet eenzaam hoeft te voelen. Sommige mensen ervaren dat wel zo, maar voor mij is het alleen zijn juist een moment dat ik geen last heb van de wereld, geen problemen ervaar, even niets om mij heen hoor en dat ik me in mijn cocon kan terugtrekken.”

De titel van het lied deed me even denken aan het nummer ‘If I were a carpenter’ van Tim Hardin uit 1967, waarin de singer-songwriter op een gegeven moment ‘I’ve given you my onliness’ zingt. Het zijn van die magische woorden die tegelijkertijd universeel én zeer persoonlijk zijn. Iedereen heeft er een eigen gevoel bij; moeilijk uitlegbaar, soms zelfs ongrijpbaar voor de ander.

(T)huis
Zowel letterlijk als figuurlijk neemt (t)huis een belangrijke plaats in bij Springtij. Niet alleen ‘Alleenzaamheid’ handelt erover: de band repeteert en neemt liedjes op in de huiskamer. Daarbij wordt alles wat van pas komt, gebruikt. De bel die op het nummer te horen is, is de oude scheepsklok van de opa van bandlid Michiel. Daarnaast zijn er trompetten en gitaren te horen die er eigenlijk niet zijn. Ze worden gedaan met de mond.

Een ander recent nummer, ‘Slordig met geluk’, gaat over hoe vaak we gejaagd door het leven gaan altijd meer en beter willen, terwijl we het al goed hebben. Springtij wil benadrukken dat de huiskamer de plek is waar het leven zich ontvouwt. En dat zijn vele mensen zich de afgelopen maanden ook gewaar geworden, waarbij ‘gedwongen thuisblijven’ misschien wel verworden is tot ‘vrijwillig thuisblijven’.

Bij Springtij meen ik invloeden van Spinvis te horen, wellicht door dezelfde ingetogenheid en de vergelijkbare stijl. Op hun Facebook pagina refereren ze zelf aan o.a. Acda & De Munnik. Maar hopelijk worden ze steeds meer gewoon Springtij, want ik zie genoeg potentie!

Bronnen:
Nederlandse band Springtij brengt nieuw nummer Alleenzaamheid uit
Springtij (tevens bron hoofdafbeelding: Niels Luigjes)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.